FAQ

Vanliga frågor - med svar

Här kan få svar på vanliga frågor och hitta instruktionsfilmer etc.

Alla
Värmepumpar
Svensk Kylnorm
Köldmedier & F-GAS
Fakturafrågor
Övrigt
Vanliga frågor
Instruktionsfilmer

Vanliga frågor

Värmepumpar - Allmänt

Efter installation av värmepump får jag knäppningar i rören. Vad är det och hur får jag det att försvinna?

Det är temperaturskillnaden i rören som gör att det blir ett knäppande ljud. Detta blir tack vare att du har en växelventil monterad i värmepumpen som släpper ut begärd värme direkt på radiatorsystemet jämför med en shunt som "smyger" ut värmen i radiatorsystemet. Växelventilen har bara två lägen: öppen/stängd. Kontakta installatören så har han ett utjämningskärl som man sätter in emellan växelventil och radiatorer. Om inte knäppningarna helt försvinner så reduceras de kraftigt.

Finns det berg överallt?

Berg finns det överallt, men på många ställen måste man borra sig till det. Generellt sett finns det två sorters berg vi kan nå på detta sätt - urberg eller sedimentärt berg. Såväl urberg som sedimentärt berg kan användas för utvinning av värmeenergi, men de har olika värmeledningsförmåga. I praktiken betyder det att man borrar djupare i sedimentärt berg jämfört med urberg för att kunna utvinna samma mängd energi.

Får vem som helst installera en luft/luftvärmepump?

Nej. Enligt lag (Köldmedieförordningen SFS 2007:846) krävs det dels att företaget är certifierat (sk F-gas) samt även att personen som utför installationen har ett personcertifikat. Båda certifikaten utfärdas av INCERT. Vad mer är, om inte värmepumpen installerats på rätt sätt är risken överhängande att de utlovade energibesparingarna helt eller delvis uteblir. Eller ännu värre, att maskinen helt enkelt tackar för sig och havererar. En billig värmepump kan med andra ord lätt bli en dyr affär.

Hur djupt måste jag borra?

Borrhålets djup beräknas utifrån värmepumpanläggningens storlek och bergets värmeledningsförmåga. Ju större värmepump desto djupare borrning och/eller fler borrhål. Ett borrhål kan, utan att förlora sin funktion som energikälla kan avge en begränsad mängd värme - en vanlig uppskattning är ca 10 - 40 W (watt) per meter borrhål. Den som levererar din värmepumpanläggning (eller tillverkaren) skall räkna fram borrhålsdjupet för just den modell av pump som du har beställt/blivit offererad. Det är viktigt att det s.k. aktiva borrhålsdjupet anges i offerthandlingarna. Aktivt borrhålsdjup är den del av borrhålet där kollektorn har kontakt med det omgivande bergmaterialet via exempelvis vatten, bentonitlera eller annat värmetransporterande medium.

Vanligen är det vatten (grundvatten) i energibrunnen som fungerar som energiöverförande medium. Det totala borrhålsdjupet får du då fram genom att lägga till avståndet från markytan till grundvattennivån. (Det är det totala borrhålsdjupet som ligger till grund för beräkning av borrningskostnaden.) Först måste man borra igenom jordlagret - den delen av borrhålet fodras med stålrör, vilket skall drivas minst 2 m in i det fasta berget. Energibrunnsnormen, Normbrunn 16 föreskriver dessutom att foderrören måste drivas ner minst 6 meter ner från markytan.

Hur djupt måste man borra för att hitta berg?

För att komma ner till berg måste man först borra igenom jordlagret, som är ca 5 m tjock (medelvärde i Sverige) det varierar i olika områden, vissa delar av landet har mycket långt ner till berget.

Hur jämför jag effekt på värmepump utifrån modellbeteckning?

Tillverkarna är fria att sätta vilka modellbeteckningar de vill varför de inte nödvändigtvis behöver ge någon indikation på värmepumpens effekt eller effektivitet. Vanligt är dock att man för in siffran 9 eller 12 samt 25 eller 35 i modellbeteckningen. 9 och 12 innebär generellt en nominell kyleffekt på 9.000 resp. 12.000 BTU/h (British Thermal Unit) vilket i kW motsvarar 2,64 resp. 3,52 kW.

Vad gäller siffrorna 25 resp. 35 betyder de generellt 2,5 resp 3,5 kW nominell kyleffekt.

Notera att vi här talar om effekten när man kyler med värmepumpen. Värmeeffekten blir alltid högre än kyleffekten då man kan ta tillvara på värmeförlusterna i kompressorn.

Man kan i "grova drag" jämföra "storleken" på en värmepump med dessa siffror. Det varierar dock mellan tillverkare vad som menas med nominell effekt. Effekten är beroende av vilken temperatur det är ute samt med vilket varvtal man kör kompressorn.

Hur lång livslängd har ett borrhål?

En värmepumpanläggning kopplat till ett borrhål sänker naturligtvis temperaturen i borrhålet. Men sänkningen kompenseras av att energi flödar in från bergmassivet. Man räknar med att temperaturen stabiliseras efter ca 5 år och blir några få grader lägre än före borrningen. Det viktiga är dock att din värmepumpanläggning inte bortför mer värme än det som tillförs borrhålet.

Är anläggningen rätt dimensionerad, kommer borrhålet att kunna leverera värme för all framtid. Det är alltså viktigt att dimensioneringen av anläggningen görs korrekt så att man får fram rätt borrhålsdjup.

Vanligen räknar man med att energiuttaget kan ligga på 10-40 W/m (per meter borrhål) vid kontinuerlig drift. Ju längre norrut desto lägre energiuttag bör göras.

Hur långt ska det vara mellan kollektorslangarna vid ytjordvärme

Man brukar säga att det inte ska vara under 1.5m, förläggningsdjupet varierar mellan norra och södra Sverige.

Hur många offerter ska man ta in vid ett köp av värmepump?

Minst tre stycken.

Hur många värmepumpar finns det i Sverige?

2.1 miljoner har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen beräknat finns i drift baserat på försäljningssiffror och antagande om livslängder.

Hur skall betalningen av en värmepumpsinstallation ske?

Man bör dela upp betalningen på tre (3) tillfällen. Delbetalningarna behöver inte vara lika stora. Den första delen kan betalas vid kontraktsskrivandet, den andra delen när pumpen är installerad och den sista delen när värmepumpen är överlämnad och garantierna och eventuella försäkringar börjat gälla.

Jag bor i en BRF, hur gör jag för att skaffa mer information om värmepump?

Kontakta närliggande installatörer som är medlemmar hos SKVP. Det finns en bra bok som heter Bergvärme på djupet som innehåller mycket matnyttigt, den kan beställas via SKVP:s webshop.

Kan en luft/luftvärmepump klara hela husets värmebehov?

Nej det kan den inte. Den kan inte heller producera tappvarmvatten. De moderna luft/luftvärmepumparna är dock mycket effektiva. De har en värmefaktor (COP) på cirka 3,3 vid minus 10°C. Värmefaktor är ett mått på värmepumpens effektivitet. Det är relationen emellan tillförd och avgiven effekt. Skilj dock på årsvärmefaktor (SCOP) och värmefaktor. Årsvärmefaktor är ett snitt över året på din ort och värmefaktor är i regel det bästa under det mest optimala förhållandet. I Mälardalen är det cirka 80 timmar per år när det är 15 minusgrader eller kallare. Snittemperaturen i Stockholm ligger på +6,6 i Malmö på +7,8 i Sundsvall på +3,2 och i Luleå på +1,6.

Kan man lägga en ytjordslinga under eller över en vattenledning?

Ja det kan man. Den skall då isoleras 2 m åt båda håll för att ta bort frysrisken. Om slingorna ligger nära en husgrund ska de också isoleras.

Luft/vatten eller bergvärmeanläggning. Vad skall jag välja?

Den senaste generationens luft-vattenvärmepumpar håller mycket hög kvalitet och ger god driftekonomi. Investeringskostnaden är lägre än för en bergvärmepump. Beroende på hur den arbetar med uteluft som värmekälla har den en liten annorlunda karakteristik och kan därmed inte nå upp till lika hög värmefaktor som en bergvärmepump under de kallaste dagarna på året. Att tänka på vid köp av en luft-vattenvärmepump, såväl som bergvärmepump är att det är viktigt att välja en storlek på värmepumpen som är anpassad efter husets värmebehov.

När är det läge att byta värmepump?

När den gamla har gått sönder och reparationskostnaden är hög.

Vad menas med kollektorslang och kollektorvätska?

Kollektorn är en sluten slangslinga som förbinder värmepumpaggregatet med borrhålet och vanligen löper ända ner till borrhålsbotten. Slangen är tillverkad av polyetenplast och har ofta 40 mm i diameter. Slangen får inte vikas när den sänks ner i brunnen, utan man svetsar på en U-böj som gör att kollektorvätskan kan cirkulera utan hinder i slangens botten. Till U-böjen hör en bottenvikt som hjälper till när man sänker slangen ner till brunnsbotten. Kollektorvätskan (brine) består oftast av en blandning av vatten och etanol. Etanolen utgör ca 1/3 av den totala vätskevolymen och dess uppgift är att förhindra att kollektorvätskan fryser. Ren etanol är en mycket miljövänlig produkt som knappast kan skada miljön omkring borrhålet vid eventuellt läckage.

Vad är Normbrunn 16?

Det är en vägledning för borrentreprenörer, tillståndsgivare och fastighetsägare. Vägledningen vänder sig i första hand till brunnsborrare. En lika viktig målgrupp är de kommunala tjänstemän som har att ta ställning till den tillståndsplikt och den uppföljning av anmälningsplikt som råder vid anläggning av vatten- och energibrunnar. Vägledningen vänder sig också till fastighetsägare som vill anlägga vatten- eller energibrunnar. Genom att följa anvisningarna i vägledningen ökar man möjligheten att få säker vattenförsörjning och miljösäkra energibrunnar.

Ett gott råd är till exempel att alltid anlita certifierade brunnsborrare, ett annat att alltid kontakta kommunen i förväg för att få information om vad som gäller där brunnen ska borras. Man kan också vända sig till SGU (Sveriges geologiska undersökning) för mer information.

Vägledningen behandlar utförandet av bergborrade brunnar, främst för enskild vattenförsörjning och för uppvärmning eller frikyla. Den ger också information om hur förundersökning, tekniskt genomförande och handhavande bör gå till för att en brunn ska anläggas på ett säkert sätt med avseende på hur grundvattnet, omgivande mark och byggnader eller annan miljö påverkas.

Varför borrar man ibland flera hål?

Anläggningar för uppvärmning av exempelvis stora villor, skolor och industrier måste kunna leverera stora mängder värme. Eftersom borrning ner till stora djup är kostsam och tekniskt sett mera krävande, borrar man flera grundare hål. Det är viktigt att hålen inte placeras för nära varandra – vanligen rekommenderas minst 20 meters avstånd mellan två hål. För tätt placerade energibrunnar "stjäl" energi från varandras värmeupptagningsområden och kan följaktligen inte leverera den beräknade energimängden.

Om man inte klarar 20-metersgränsen på markytan, kan lutande hål borras (så länge de hamnar innanför tomtgränsen) – borrhålen lutas då från varandra (i solfjädersform) så att medelavståndet mellan borrhålen är minst 15-20 meter (avståndet mellan borrhålens respektive mittpunkt).

Dimensionering av flerhålssystem är mera invecklad då man måste ta hänsyn till hålens inbördes läge. Vanligen rekommenderas flerhålsborrning om dimensioneringsberäkningarna pekar på borrhålsdjup överstigande 250 meter. Om borrhålen återladdas varje år kan man ha mindre avstånd mellan hålen. Återladdningen kan t.ex. ske sommartid genom att utvinna frikyla.

Vem skall ansöka om tillstånd ifrån kommunen när det gäller berg-, ytjord-, sjö- eller grundvattenvärmepumpar?

Det vanliga är att installatören hjälper till med detta men det är villaägaren/byggherren som är ansvarig att det blir gjort.

Vilken dokumentation bör jag få efter en installation?

Du ska få en användarinstruktion, vid bergvärme ett brunnsprotokoll och vid ytjord/sjövärme en karta över hur köldbärarslangarna ligger. På den ytan kan du inte bygga något. Garantivillkor och information om servicebehov.

Vilken tid på året är lämpligast för att installera en bergvärmepump?

Installation av en bergvärmepump kan göras året runt. Borrning på vintern, i frusen mark är faktiskt på sätt och vis lättare, då borrkax inte flyter ut över gräsmattan i samma omfattning som på sommaren. Dessutom är risken för att borriggen skall skada gräsmattan/marken mindre. Man borrar inte vid sträng kyla.

Vilken värmepump är bäst i mitt hus?

Det finns många parametrar som påverkar valet. Hur stort investeringsutrymme har du? Hur stort är värme- och varmvattenbehovet? Finns det möjlighet att borra energibrunnar eller lägga jordslingor på din tomt? Klimatet är också en viktig parameter.

Om du vänder dig till en installatör kan du få hjälp med att reda ut dessa frågor och göra en kalkyl som kan ligga till grund för ditt beslut.

Installatörer som är medlemmar i Svenska Kyl & Värmepumpföreningen hittar du här på hemsidan och kan söka upp dem som ligger i din närhet.

Svensk Kylnorm - Allmänt

Hur snabbt får jag mitt inlogg till digitala SKN?

Efter beställning så tar det normalt ett par arbetsdagar.

Vad kostar Svensk Kylnorm?

Du hittar priserna i vår webshop.

Hur beställer jag Svensk Kylnorm?

Du beställer de olika delarna i SKN i vår webshop.

När uppdateras Svensk Kylnorm?

SKN uppdateras kontinuerligt. Den del som för närvarande är under updatering (december 2023) är Allmän del 2. Den är delvis publicerad under digitala kylnormer.

Finns Svensk Kylnorm digitalt?

Ja, den finns både digitalt och i tryck. Köper du den tryckta versionen så ingår ett abonnemang på den digitala versionen. Regelförteckning finns för övrigt endast digital.

Kan man abonnera på bara de digitala delarna av Svensk Kylnorm?

Ja, det går bra att ha abonnemang på endast digitala versioner.

Behöver jag ha Svensk Kylnorm?

Om du arbetar på nivå I - V med kyla och värmepumpar så är SKN ett bra stöd för att följa lagstiftningen. Om du ska företagscertifiera så behöver du Faktabladen.

Vad ingår i Svensk Kylnorm?

Svensk Kylnorm består av a) Allmän del, b) Faktablad, c) Aggregat med  brandfarliga köldmedier, d) Lufkonditionering i motorfordon, e) Ammoniak och f) Regelförteckning.

Varför kommer jag inte in i digitala SKN?

Om du använder webläsaren Chrome så kan det hjälpa att gå in i "inkognitoläge" (tryck på de tre vertikala punkterna uppe i högra hörnet). Om inte det räcker så pröva att radera dina cookies.

Köldmedium

Vilket köldmedium ska jag välja?

alltomfgas.se hittar du all information rörande köldmedier och f-gaslagstiftning. Du hittar även guidelines och annan bra information.

Certifikat F-GAS

Hur hittar jag information för att svara på frågor inför mitt företagscertifikat?

En bra källa för att kontrollera både personliga respektive företagscertifikat är incertonline.se - som uppdateras och underhålls av Incert AB, vilka utfärdar certifikaten.

Hur ser jag om ett personcertifikat är giltigt?

En bra källa för att kontrollera både personliga respektive företagscertifikat är incertonline.se - som uppdateras och underhålls av Incert AB, vilka utfärdar certifikaten.

Lagstiftning

När träder nya F-gasförordningen i kraft?

På hemsidan alltomfgas hittar du all information rörande köldmedier och f-gaslagstiftning. Du hittar även guidelines och annan bra information.

Kommer Pfas att förbjudas?

På hemsidan alltomfgas hittar du all information rörande köldmedier och f-gaslagstiftning. Du hittar även guidelines och annan bra information.

Abonnemang Svensk Kylnorm

Vad kostar Svensk Kylnorm?

Du hittar priserna i vår webshop.

Medlemsavgift

Hur ofta kommer fakturan för medlemskapet?

Medlemskategori B & C faktureras 1 ggr/år, i början på året. Kategori A faktureras 2 ggr/år.

Jag har sagt upp mitt medlemskap men har ändå fått en faktura?

Medlemskap i föreningen upphör vid det årsskifte som inträffar näst sex månader efter en skriftlig uppsägning. Har medlemsskapet sagts upp senare än sex månader innan närmaste årsskifte träder uppsägningen i kraft först efterföljande årsskifte. Det är sannolikt därför som du har fått en faktura, trots uppsägning.

Varför är faktura uppdelad i service och medlemsavgift?

Medlemsavgiften är en ej avdragsgill kostnad och momsfri medan serviceavgiften är en avdragsgill kostnad och momsbelagd.

Hur mycket kostar det att bli medlem?

Meldemskap finns i 3 olika kategorier - A, B & C. Dessa har olika avgifter beroende på vilken typ att verksamhet som företaget bedriver, t.ex. tillverkade eller installatör. Läs mer under respektive medlemskategori, klicka här: Bli medlem.

Faktura - Övrigt

Vart vänder jag mig om jag har faktura frågor?

Mejla din fråga till faktura@skvp.se så hjälper vi dig.

Jobb & Utbildning

Har Svenska Kyl- och värmepumpföreningen utbildningar?

De utbildningar som för närvarande finns kan hittas via SKVPs webshop.

Hur blir jag kyl- och värmepumptekniker?

Länk till https://skvp.se/yrke/bli-kyl-o-varmepumptekniker

Hur hittar jag de utbildningarna som finns?

Länk till https://skvp.se/yrke/bli-kyl-o-varmepumptekniker

Hur hittar jag en APL-plats?

APL platser är något som arbetas med mellan skola och i första hand arbetsgivare i respektive skolas primära upptagningsområde

Varför är det för skillnad mellan kyl- och värmepumpmontör och kyl- och värmepumptekniker?

länk till hemsidan där vi kanske ska beskriva detta lite mer utförligt?

Kan man arbeta utomlands som kyl- och värmepumptekniker?

Ja, inom EU finns en överenskommelse om ömsesidigt erkännande av f-gas certifikat utfärdat i annat EU-land. Man behöver dock få sitt certifikat översatt av det organ/företag som utfärdar certifikaten i EU-landet man vill arbeta i.

Jag vill byta yrke till kyl- och värmepumptekniker?

Låter som en bra idé. Inget du kommer att ångra.

Vad krävs det av mig som kyllärare?

Att du har bra kunskap i ämnet du ska lära ut i samt att du brinner för att ge dina elever en bra bas inför sitt kommande yrkesliv

Medlem

Varför ska man bli medlem i Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen?

Att vara medlem i branschorganisationen upplevs av kunderna som en styrka och kvalitetsgaranti och för ett företag är det en god idé att ha en stark organisation bakom sig. Som medlem i SKVP blir du inte bara marknadsförd utan får också tillgång till en mängd servicefunktioner.

Bli medlem här

Hur blir man medlem?

Genom att ansöka om medlemskap i korrekt kategori via ansökningsformuläret på hemsidan. Efter att den inkommit så tar det ca en vecka för oss att hantera ansökan. Håll utskick i inkorgen då vi efterfrågar kompletterande svar på frågor vid ansökan.

Vad är skillnaden på de olika medlemskategorierna?

*Informationskund (kategori C) är till för företag som inte bedriver tillverknings-, import-, installations- och/eller serviceverksamhet avseende frys-, kyl- och värmepumpanläggningar.

*Kategori B är till för Entreprenörer, Installatörer och Serviceföretag som arbetar med installations- och/eller serviceverksamhet avseende frys-, kyl- och värmepumpanläggningar.

*Kategori A är till för Tillverkare. Importörer & Grossister.

Hur får jag mitt medlemsbevis?

I dagsläget skickas medlemsbevisen ut på förfrågan till info@skvp.se, i första hand som PDF av miljöskäl. Önskar en medlem att få medlemsbeviset utskrivet och skickat till sig så går även det bra vid förfrågan, alt beställning i webbshopen.

Hur mycket kostar det att bli medlem?

Meldemskap finns i 3 olika kategorier - A, B & C. Dessa har olika avgifter beroende på vilken typ att verksamhet som företaget bedriver, t.ex. tillverkade eller installatör. Läs mer under respektive medlemskategori, klicka här: Bli medlem.

Jag har glömt mitt lösenord, hur skapar jag ett nytt?

Har du en aktiv inloggning så skapar du ett nytt lösenord genom att följa instruktionerna under "Glöm Lösenord?".

Jag vill byta kontaktperson?

Mejla till info@skvp.se så hjälper vi dig.

Hur avslutar jag mitt medlemskap?

Genom att skicka in en skriftlig uppsägning till antingen info@skvp.se eller faktura@skvp.se

Övrigt

Varför får jag inget nyhetsbrev?

Du kan ha blivit placerad som en ”total opt-out” (kan hända om man avregistrerat sig) som gör att du inte får våra mejlutskicken längre. Du kan få bort detta genom att gå efter denna länk: Anmäl dig till e-postutskick för att kunna få våra mejl igen. Om det inte fungerar, skicka ett mejl till info@skvp.se så hjälper vi dig.

Vi vill marknadsföra oss ut mot företag i branschen, hur gör vi?

Branschtidningen Kyla & Värme - som har både tryckta och digitala kanaler ut mot marknaden - skulle vi rekommendera för bästa genomslag. Kontaktuppgifter och mer information om Kyla & Värme på kylavarme.se

Hittade inga sökresultat på den aktuella termen...

Support

Vid fel eller frågor som inte besvaras här i hjälpavsnittet, kontakta oss på mail info@skvp.se eller på telefonnummer 08-512 549 50.

Vid fel eller frågor som inte besvaras här i hjälpavsnittet, kontakta vår support via mail eller telefon.